Kommentarer til artikkel i Mat og Helse
Erfaringer med steinalderdietten versus Raw Food
De fleste mennesker i dag har ikke en optimal fordøyelse og min erfaring etter å ha levd 2,5 år med Raw Food og max ca. 10-20% kokt er at kroppen helbreder seg ekstremt raskt på Raw Food og at rå mat er ideell for de som sliter med fordøyelsen, immunforsvaret eller har livsstilstilstander.

Jeg levde faktisk 7 år på en diett som er 99% lik Steinalderdietten (2000-2007) og spiste ikke noen typer korn eller melkeprodukter og spiste kjøtt eller fisk daglig og ca 95% kokt mat. Jeg spiste kjøtt fra gode viltkjøtt kilder som hjort og elg (til og med kenguru) og fugl som kalkun, and og rype.

I de 4 første år hadde jeg god effekt og gikk mye ned i vekt, men etterhvert opplevde jeg stadig sterkere symptomer på forsuring i kroppen, betennelsetilstander, smerter i rygg, verking i magen, problemer med fordøyelsen, dårlig immunforsvar og så fikk jeg ME (kronisk utmattelse).

Jeg fortsatte med steinalderdietten med ca. 90% kokt mat og kjøtt og fisk og ikke noe korn eller melkeprodukter eller gluten i 1,5 år etter jeg fikk ME og fikk sterkere revmatiske smerter som ble så ille at jeg ikke kunne gå eller bevege meg uten store smerter. Det gjorde til og med vondt å ligge, og jeg fikk ikke sove om nettene fordi kroppen føltes som full av betennelser langs hele ryggraden. Dette var før Raw Food.


Raw Food fjernet smertene og skapte balanse
I oktober 2007 dro en uke til England og der spiste jeg Raw Food og supermat i en uke, og resultatet var fantastisk. Etter 6 mnd. var jeg 80% smertefri. I disse 2,5 årene med Raw Food har jeg kun spist pinnekjøtt på julaften og ellers fisk/skalldyr få ganger i måneden på høst og vinter.

Med Raw Food har jeg vært i stand til å komme tilbake i 50% jobb og har opplevd en sterk grad av kjemisk indre balanse i form av sterkere psyke, stabilt humør, normalisering av hormonelle ubalanser, bedring av næringsopptaket, candida er ikke lenger påvisbart på blodprøver, en god fordøyelse og en fantastisk foryngelseprosess av hud og kropp (kroppen har kraftig reversert sine aldringstegn og virker ikke 42 år slik jeg er, men mer lik 30 år ).

Min metabolske alder er målt til 27 år.

Måltider tettpakket med næringsstoffer - Trolig verdens sunneste kosthold!
Dietten består av mange varierte lettopptakelige ikke syredannende proteinkilder som hamp, spirt fermentert risprotein (85% protein i aminosyreform), Spirulina og Chlorella, spirer, hvetegress og mye mer via maten. Dietten består av mye fettsyrer i form av alle essensielle fettsyrer fra plantekilder og i tillegg mye extra virgin kokosfett. Spiser lite sukker men mest i bærform og lager mye mat i blender.

Fokuset mitt er på optimalisering av næring og mineraler. Dekker alle de grunnleggende områdene innenfor ernæring og underviser i dette via kurs to ganger i året.

Et raw food supermat blendermåltid til frokost og lunsj kan bestå av 5 ss knuste linfrø, bran fra havre, spirer fra brokkoli/linfrø, spinat eller grønnkål, agurk, endive, avokado, spirulina eller hvetegress, solsikkefrø, kokosolje, gojibær (11% protein), papaya eller dadler, dulce sjøgrønnsaker og litt eplejuice.

Hver dag er forskjellig men inneholder alle næringsgrupper og svært varierte ingredienser og jeg er dyktig på å få det til å smake godt også uansett hvor uvant miksen kan se ut til å være.

De som lever på Raw Food kan mye om ernæring!
De som lever på Raw Food svært kunnskapsrike om ernæring og er opptatt av å ta tilskudd av B12, D3 vitaminer mesteparten av året, samt gode Omega 3 og 6 tilskudd fra Krill eller plankton eller plantebaserte kilder. Dietten er rik på mineraler som magnesium, sink, kalsium, mangan og jern. Den er også rik på C, K og E vitaminer samt B-vitaminer og A. Plantekjemikaler beskytter kroppen og man kan se hvor effektivt dette er i praksis når kroppen så raskt er i stand til å helbrede seg, reverseres i alder m.m.

Kokte animalske proteiner kan gi lekk tarm syndrom
Jeg er også en av dem som i mange år har hatt "lekk tarm syndrom" uten å vite om det. Ny forskning viser at dette kan oppstå fordi kroppen ikke greier å bryte ned kokte animalske proteiner tilbake til aminosyrer, men stopper midt i mellom på polypeptider. Når disse peptidene sprenger seg vei gjennom lactal åpningene i tarmen som er kun tilpasset aminosyrer, vil det oppstå skader over tid.

Autoimmune tilstander er et vanlig resultat av peptider som ikke er nedbrutt og som kommer ut i blodet og lager bråk. I følge forskning gjort av Max Plank Instituttet og andre, viser dette at animalske proteiner som er oppvarmet ikke kan reverseres helt tilbake til aminosyrer på samme måte som et hårstrå krølles i en flamme ikke kan gjennopprettes.

Aminosyrene tryptofan og Lysin har også blitt påvist at de ikke tåler varme på over 45 grader Celcius. Disse viktige humørstimulantene finnes da faktisk ikke i kokte animalske produkter. Max Plank Instituttet har også vist at mengden protein halveres etter de er utsatt for varme.

De av oss som har fått lekk tarm syndrom, har i mange år hatt problemer med å fordøye stekt og kokte kilder til animalske proteiner.

Kroppen lager antistoffer mot proteiner
Mine matvarepanel blodtester viser fortsatt en høy grad av antistoffer mot mange typer animalske proteinkilder. De som jeg ikke har spist 2,5 år har blitt nullstilt igjen. Dette er et godt tegn! De animalske kildene jeg har spist de siste 2,5 årene slik som skalldyr og fisk har resultert i de høyeste nivåene av antistoffer i blodtestene. Har gått til ernæringslege Sofie Hexeberg og tatt blodprøver (Mat og Helses ernæringslege).

De siste vanlige blodtestene viste fantastisk bra verdier på de fleste områder og hun uttalte at det var verdier som var sjeldne å se for henne. De områdene hun påpekte, var områder som jeg allerede var klar over via det å lytte til min kropps instinktive reaksjoner. Dette er noe som er svært mye lettere når kroppen får rå mat og det eneste jeg skal endre for å få det perfekt er å øke dosering av D3 vitamin og ta mer B12 vitamin.

Det er kjent at når man koker råvarer og kjøtt vil kroppen oppfatte dette som fremmedlegemer og angripe med hvite blodlegemer. Patologisk leukocytosis. For meg har dette vært svært reelt siden jeg har ME og et immunforsvar som blir svekket hver gang fordøyelsen ikke fungerer. Med tanke på at fordøyelsen stjeler 80% av kroppens energi, er det mye å hente ved å redusere belastningen på energien, og det er dette jeg opplever skjer med Raw Food. På Raw Food får jeg aldri tretthetstilstander etter jeg har spist.

Raw Food helbreder fordøyelsen gradvis
I mange år har fordøyelse og ryggsmerter vært mitt største problem og jeg var til utredning på Ullevål og hos flere leger uten resultat i perioden 2000-2006. Etter jeg gikk over på Raw Food (oktober 2007), er fordøyelse en drøm.

Jeg har bidratt til å øke HCL (saltsyrenivået) i magen ved hjelp av salte grønnsaker, sitronsaft og bitterurter. Det gjør at næringsopptaket mitt blir stadig bedre.

Matenzymene bidrar i stor grad til å assistere min egen kropps enzymer og for meg er det et hav av forskjell i praksis mellom å spise kokt og rå mat.

For mange kan det være en utfordring å takle rå grønnsaker dersom man har spist kokt mat for lenge. Da bruker man år på å bygge opp igjen fordøyelsen og HCL syren i magen. Fordi det å spise kokt mat er enklere for fordøyelsen, men det er ikke sunt å ha et svekket fordøyelsessystem slik man får på kokt mat.

Som i livet ellers, bygger man styrke av litt motstand. Vi trenger å spise variert og ikke bare kjemisk endrede råvarer slik det blir når man koker eller steker råvarer. Den miksen maten blir etter varmebehandling, krever mye av kroppens ressurser og er grunnen til at man på kokt mat blir trøtt etterpå.

Har man spist kokt mat lenge og er over 40 år, bør man unngå å starte opp med rå plantefiber som brokkoli, selleri og mer solide eksemplarer. Da er det bedre å heller øke grad av supermat og grønne blader i tillegg til vanlig diett, samt drikke nypresset grønnsakjuicer (ikke pasteuriserte). Men tilskudd av HCL og enzymer fungerer også flott!

Det viktige er ikke å kun spise Raw Food, men å inkludere en andel som lar kroppen få rene næringsstoffer og rom til detox og avgiftning. For mange kan en andel på 30-50% være perfekt ved å spise rå mat til frokost og lunsj. For de syke, kan det være lurt å komme seg opp til 70%. Denne andelen er ansett å være den beste snittmessig for svært mange mennesker. 100% er mest for entusiaster og de som har noe å bevise.

Mine kursdeltakere deler mange av mine erfaringer, og tilbakemeldingene viser at mange merker hvor bra kroppen fungerer på Raw Food og Supermat dietten.


Er egg supermat? Linettes egg eksperiment:
For å gjøre et eksperiment etter uttalelsene om egg som supermat og fordi jeg ikke i utgangspunktet er vegetarianer, har jeg i 1,5 uke spist 3 kokte egg med rå plomme (siden hviten er ufordøyelig rå - har enzymhemmere).


Dette er mine første egg på 2,5 år og dette er mine erfaringer:
Min konklusjon etter å ha spist egg, er at selv om egg på en måte kan kalles supermat næringsmessig, vil kravet rundt det å ikke skulle skape noen negative reaksjoner i kroppen ikke strekke til.

En rå eggeplomme vil være det nærmeste man kommer, men all kokt mat vil virke til dels syredannende og slimdannende og dette fremmer ikke god helse slik jeg ser det og mange med meg innen Raw Food miljøet internasjonalt.

Klinikker som behandler folk for kreft og livsstilsykdommer har forsket i 30 år på hva som fungerer og resultatet viser at ca. 70% av dietten bør bestå av rå mat for reversere sykdom. Egg har i disse kretser blitt eliminert som gunstig for helsen (ref. Hippocrates Instituttet ved Dr. Brian Clemet).

Friheten er der så lenge man er frisk!
Friske mennesker har et helt annet utgangspunkt og de har frihet til å gjøre som de vil, men i dagens samfunn med stadig økende grad av kreft, diabetes og tarmproblemer, ser antallet "friske" ut til å være stadig færre etter ca. 40 års levetid.

Stress er en stor belaster i manges liv, og et økende forbruk av reseptfrie smertestillende, forgifter lever og indre organer og skaper helsetilstander som er vanskelig å forstå.

Dette er noe jeg også kjenner til da jeg tok mye smertestillende i mange år fordi jeg fikk hodepine av smerter i fordøyelsen. Den detox jeg får av Raw Food er nok en av grunnene til at det fungerer så kjempebra for meg.

Høye krav til Supermat - må være:
For å tilfredsstille dette, skal maten kun være positiv og ikke ha negative effekter. Syredannende egg vil derfor ikke være å betrakte som supermat i så henseende.

Jeg vil heller foreslå en diett med biepollen som inneholder alle stoffer kroppen trenger for å overleve og hele 45% protein. Dette er virkelig supermat!

Ernæring ut i fra instinkter
Ernæring er en del av det å leve og etter min mening skal det være basert på naturlige instinkter. Alt som ødelegger kroppens evne til å være i kontakt med naturlige instinkter, er skadelig og uønsket i Raw
Food. Dette inkluderer også en for stor andel kokt mat.

Når man har en kropp som fungerer og som sender korrekte signaler til hjernen om hva den trenger, har man ikke lenger bruk for ernæringsfysiologer. Hvilken ekspert kan påstå ovenfor deg at han eller hun vet mer enn kroppen din vet?

Din kropp er selvhelbredende og vet mer enn noen andre om hva som er best for seg selv. Dropp derfor kjemikaliene og få manøvreringsevnen tilbake!

Det er også min og mange andres erfaring at Raw Food forbedrer selvbildet og øker graden av fornøydhet med egen kropp. Jeg har aldri vært en selvdigger, men sannheten er at jeg har aldri følt meg så vakker som jeg gjør nå! Kroppen min har blitt et godt sted å leve i til tross for at jeg ikke er frisk fra ME.

Bevisstgjøring rundt mat
Det er selvfølgelig innlysende for meg at Raw Food er ikke en diett som passer for alle. Det er en diett som tiltaler de som søker det naturlige, ekte og som er lei av kjemisk gørr og grums som tåkelegger hjernen og svekker sirkulasjonen av signalstoffer.

Mange mennesker i dag gir fullstendig blaffen i hva de putter i munnen og deres grad av forståelse for årsak og virkning vil først komme til overflaten med stigende alder. Slik er det. Vi er alle forskjellige.

Uansett ville jeg gjerne ha likt å se at majoriteten av den Norske befolkningen ble våkne nok til å sette i gang med en diett som Steinalderdietten fordi det er en bra diett for de fleste og er et svært bra utgangspunkt for en god livsstil. For meg var det steget inn i bevisstgjøring og derfra tok jeg et nytt steg inn i Raw Food.

For meg er Raw Food det neste steget både innenfor helse og innenfor økologi fordi den også fremmer en mer bærekraftig kropp og et bærekraftig samfunn basert på et minimalt inntak animalske produkter. Med et lavere inntak av dette, kunne kanskje husdyr over hele verden ha fått et bedre liv også.

I dag er det skremmende mange tilfeller av dyremishanding innen matproduksjon og det er ikke så rart med tanke på hvordan vi lærer å betrakte husdyr som objekter og ikke levende vesener som har tanker og følelser i tillegg til instinkter.

Jeg tror at når vi spiser dyr som har dødd med stress og angst, vil vi bli hva vi spiser. Deres kjøtt blir vårt, og dersom du tror på homøopati, vil du forstå effekten kjøttet vil ha i din kropp. Man kan også se det i det høye nivået av urinsyre som er årsaken til Hahal kjøtt tankegangen der dyr blir tappet for å unngå dette.

Dersom du ikke tror på slikt, kan kanskje forskning fra John Robbins som viser at dyrekjøtt innholder 14 ganger mer sprøytemidler enn grønnsaker gjør, og melk 5,5 gang mer sprøytemidler være et argument.

Det er ikke hva vi sier som betyr noe, men hva vi gjør som definerer hvem vi er. Det er opp til hver av oss å ta vare på kroppen slik at den oppfyller de krav vi har til våre liv og til vår utfoldelse. Raw Food representerer bare et alternativ i mengden, men fortjener å bli hørt på lik linje med alt annet slik at de som er klar for det kan finne det.

Hilsen Linette som ikke er ernæringsfysiolog, men ernæringsintuitiv forskende på mysteriene i egen kropp!Dette er kommetarer til artikkel I Mat og Helse der fagredaktøren Dag Viljen Poleszynski opplever at råkost basert på epler og gulrøtter er så fjernt fra sitt hjertebarn "Steinalderdietten" at han føler for å introdusere egg som supermat.


Mitt innlegg er skrevet litt spontant tilbake, og med en innsikt om hvor lite det Norske fagmiljøet innen ernæring har satt seg inn i hva Raw Food dietten virkelig går ut på.

Raw Food er ingen diett av epler og gulrøtter like lite som steinalderdietten handler kun om egg.

Det er typisk å vise mangel på respekt for det man ikke kjenner, men i motsetning til Dag har jeg faktisk levd 7 år på Steinalderdietten slik at jeg har grunnlag for å sammenligne min kropps helsetilstand før og etter.

Jeg oppfordrer flere Norske ernæringsfysiologer og leger til å teste ut Raw Food dietten i 6 måneder og så uttale seg. Eventuelt ta et opphold på Hippocrates Klinikken i Florida, intervjue alle de oppgitte kreftpasientene som på dødens rand har fått et nytt liv.

Raw Food er en diett som fungerer og som ikke skal "skues på hårene". Den er ikke en trist vegansk diett, men handler om å ta det utgangspunkt man har og gradvis inkludere mer rå mat og supermat og mindre kokt frem til man finner hva som er ideelt.

Raw Food er mer enn råkost. Det er den ledende forståelsen av hva som er sunnest for kroppen og som gir den høyeste grad av livslengde og livskvalitet.

Jeg utfordrer Dag til å intervjue Dr. Brian Clemet når han kommer til Oslo i juni!


Linettes historie
Linette på trykk