Kommentarer til artikkel i bladet Bedre Helse
Raw Food er mer enn råkost

Jeg ønsker å kommentere litt feilaktige misforståelser rundt Raw Food dietten som gjenspeiles i kommentarene fra ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i forhold til Raw Food Dietten som jeg ble intervjuet i forhold til i mai 2008 og som stod på trykk i siste nr. 9 i Bedre Helse.

Det finnes minst 20 forskjellige Raw Food dietter og den mest populære og som det jeg praktiserer og som det skrives mest bøker om er innenfor sjangeren Raw Foodism. Dette er en levende mat vegansk diett som går forbi en råkost diett da råvarene ikke nødvendigvis bare er "rå" men behandles slik at næringsstoffene er mest mulig tilgjengelige for kroppens næringsopptak. I praksis innebærer innebærer dette bløtlegging og spiring av korn (fjerner gluten) og frø, lett varmebehandling, soltørring og dehyrering på lave temeperaturer m.m.

Raw på engelsk betyr ikke bare rått, men henspiller også på det opprinnelige og ekte som kommer fra naturen og hvordan vi som mennesker kan nyttiggjøre oss mat uten å ødelegge næringsstoffene i maten.

Raw Food fokuset handler derfor om å spise mat som optimaliserer helse og et langt liv i alle ledd. Dietten er i kontinuerlig endring og reflekterer til enhver tid den ledende forståelse for ernæring og behandling av ingredienser som er kjent i fra forskning og undersøkelser og tusener av andres prakiske erfaringer.

Raw Food dietten slik den blir praktisert av meg og flertallet innenfor ”Raw Foodism” setter altså grensen på varme ved enzymenes destruksjon på ca. 40 grader. (kan variere fra 9-60 grader, men 40 er vanlig for mange typer mat. )

Dietten inkluderer altså varme men ikke skadelig varme. Dvs. soltørket mat, dehydrering og tørket mat i tillegg til fryst og fermentert mat. I tillegg inkluderer dietten supermat som ofte er tørket høykonsentrert mat full av alle næringsstoffer kroppen trenger og som fullt ut erstatter 99,9 % av alt som finnes i dyreverden (eneste unntak er vitamin B12).

I kommentarene til ernæringsfysiologen, gjenspeiles det en mangel på innsikt og forståelse for hva Raw Food dietten egentlig handler om og mangel på innsikt i ny forskning som går forbi boklig utdannelse. I tillegg til å holde seg kontinuerlig oppdatert på vesentlig forskning er ernæring er noe man må leve i praksis for å virkelig forstå.

Mange dietter på markedet blir presentert av mennesker som ikke akkurat ser sunne ut men som er ute etter å tjene penger.

Innenfor Raw Food lever virkelig mennesker dette fullt ut, og jeg tror det er vanskelig å finne en gruppe mennesker som kan mer om ernæring og som ønsker å lære mer om ernæring enn denne gruppen. Kompetansen er overveldende og de som er foregangsmennesker, lever dette fullt ut og har gjort det i 15 - 50 år og mer.

Helsefordelene blir ikke mindre på sikt.

Raw Food dietten er ikke bare sunn over tid, den blir sunnere og sunnere over tid. Selv om det aldri er bevist at verdens eldste mann ble 252 år, er det kjent at han levde på supermat som Goji og Ginseng.

Det er også svært mye forskning som uten tvil underbygger helsefordelene til Raw Food over tid i forhold til en tradisjonell diett som har mange ulemper. Hippokrates instituttet i USA er kjent for å ha helbredet 100.000 vis av mennesker fra hele verden i flere år og svært mange er oppgitt av det tradisjonelle helsevesenet.

Raw Food er ikke en overfladisk skjønnhetsdiett eller en fornektelse diett. Det er tvert i mot det motsatte. Det er en skikkelig nytelsediett og en diett for de som vil ha mer ut av livet på alle plan. En livsglede diett.

Raw Food dietten har mer sunne fettsyrer enn vanlig matlaging med prosessering

I kommentarene fra Arsky blir det påstått at Raw Food dietten ikke inneholder tilstrekkelig med essensielle fettsyrer og aminosyrer. Dette er uriktig.

For det første finnes det få dietter som i så stor grad verdsetter de sunne fettsyrer. I Raw Food er man svært klar over den forskning på fettsyrer som finnes, og man lever allerede svært i tråd med den kompetanse Udo Erasmus deler i intervjuet med Dag Viljen Poleszynski i nr 11 av Mat og Helse.

En Raw Food diett er rik på avokado, oliven, linfrø, hampefrø, solsikkefrø og nøtter, linfrøolje & hampefrøolje (som begge har omega 3 og 6). I tillegg brukes mye olivenolje og ren ubehandlet kokosolje m.m.

Innen Raw Food er man helt klar over at fettsyrer gir dobbelt så mye energi som karbohydrater og derfor er opp til hver enkelt å finne ut hva som passer for ens egen kropp. Enten å velge sunne karbohydrater som hovedernæringskilde, eller fettsyrer. Mennesker lever på alt fra 30-60 % fettsyrer etter kroppstype og evne til å forbrenne fettsyrer (som er forskjellig og som kan ta tid å konvertere – som nevnt i et annet nytt nr. av Mat & Helse).

Raw Food dietten har vitamin D2 og D3

I forhold til vitamin D, er vegetabilske kilder en god kilde til vitamin D2, mens D3 kommer fra 10 minutter i solen eller fra mikroalger. Det er kun fisk som spiser mikroalger som har vitamin D3, mens fisk som spiser fisk ikke har D3.

I Raw food dietten hopper man rett forbi mellomleddet og går rett til mikroalgene. Dietten inkluderer mye Spirulina og Chlorella og E3 Live blågrønn alge i rikt monn. I tillegg bruker mange krilltilskudd som har vist seg å være den beste kilden til Omega 3 og vitamin D3 som finnes.

Krill har en antioksidant ORAC skala på 378, noe som er svært høyt da fiskeolje bare har 8 og blåbær kun rundt 70. ORAC er en skala som viser matens evne til å bekjempe frie radikaler, og til sammenligning har bare Lycopen 58. Alternativt tar mange tilskudd av en annen type mikroalger som også er rik på D3 og Omega 3 (DHA) fettsyrer.

Raw Food dietten er ikke fremmed for tilskudd, for det eneste som virkelig er bevist at dietten mangler er vitamin B12 og dette tas derfor som tilskudd.

Raw Food dietten har alle essensielle aminosyrene i rikt monn

I forhold til aminosyrer, er det feilaktig å si at dietten er lav på dette. Det finnes ikke en diett i verden som har mer aminosyrer enn Raw Food.

Det er et kjent faktum at mange aminosyrer ikke i tåler varmebehandling og blir i stor grad borte i prosessering og moderne matlaging. Kroppen må derfor ta det grove proteinet i kjøtt og fisk og konvertere dette til aminosyrer i kroppen. Dette er en tyngre pross for kroppen og medfører at man blir ”tung” når man fordøyer kjøtt.

I tillegg blir ca. halvparten av protein i kjøtt og fisk borte i steke/kokeprosessen over en viss temperatur og i tillegg oppstår kreftfremkallende karsinogener når temperaturen går over 90 grader. Animalske produkter er derfor ikke den mest effektive kilden til proteiner.

Ren mat med mye klorofyll er en av de rikeste kildene til aminosyrer. I Raw Food dietten inkluderer man mye alger, og supermat og mange av disse inneholder alle de 8 essensielle aminosyrene som er valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalamin, tryptofan og traonin (og for spedbarn i tillegg histidin) i svært rikt monn. Det er derfor ikke så vanskelig å få i seg alle disse på en Raw Food diett, men det er derimot mye vanskeligere for de som spiser mye kokt mat.

For eksempel mangler ofte tryptofan som ikke tåler oppvarming og som spiller en så stor rolle i hvordan vi har det, motvirker stress og depresjon samt gir god søvnkvalitet. Tryptofan + vitamin B3 blir som kjent 5-http som sammen med vitamin B6 blir til Seratonin om dagen og Melatonin om natten. Raw Food dietten inkluderer mange matvarer med tryptofan.

Raw Food dietten omfatter ikke rått kjøtt og fisk men er vegansk

I forhold til rått kjøtt og fisk, inngår ikke egentlig dette i Raw Food dietten for den stort sett vegansk, men det er bare jeg personlig som inkluderer sushi fra gode restauranter i tillegg, fordi en Raw Food diett kan godt bare være 50% eller 80% eller det man velger ut i fra kroppens tilstand og ønske om helbredelse.

Siden Raw Food dietten stort sett tilstreber ren mat som mulig (helst økologisk) vil andel sprøytemidler og toksiner være lavere enn for de som ikke har det samme bevisste forholdet til råvarer og som derfor velger mye mat med sprøytemidler.

Undersøkelser gjort av John Robbins viser at det er 14x mer konsentrerte sprøytemidler i kjøtt, og 5,5x mer sprøytemidler i melk enn i planter. Det er fordi dyret samler opp giftstoffer over tid og dette lagres i deres kropp.

Raw Food dietten omfatter soltørrede tomater som er den rikeste kilden til Lycopen

Siden argumentene mot en Raw Food diett i bladet som omhandler råkost og ikke Raw Food, blir også argumentet mot Lycopen feilaktig.

Den rikeste kilden til Lycopen er soltørrede tomater, og dette inkluderer Raw Food dietten i rikt monn både i Raw Food retter og i salater.

Dessuten har man mer bruk for lycopen på en kokt mat diett, da det er mettet animalsk fett og prosessert mat som stort skaper største belastningen på det kardiovaskulære system.

Raw Food er rik på Betacaroten

I forhold til betacaroten, er supermat svært rikt på dette og blant annet Goji har mer betakaroten enn gulrøtter (7380mg mot 2800mg) og siden Goji er tørket, er betakaroten fritt biotilgjengelig og lett opptakelig. Det finnes mange flere eksempler på supermat med mye betakaroten, og det er derfor ikke noe problem å få nok av dette.

Detox symptomer eller virkelig livsglede?

Detox som blir brakt opp i forhold til ketoner i blodet, har ingenting å gjøre med min lykke og letthetsfølelse over at min kropp fungerer bedre enn noen gang før.

Selv ikke når jeg var ung pga. at jeg siden 10 års alderen slet med plager fra matintoleranse fra gluten og melk.

Den letthetsfølelsen og gleden som kommer når kroppen fungerer optimalt er ubeskrivelig, og den er varig. Jeg kjenner mennesker som har levd på dietten i 15-20 år og selv har jeg merket effekten etter å ha levd på den i 13 måneder.

Det er en stor glede hver dag i forhold til graden av min vekkede kreativitet og emosjonelt og mentalt overskudd. Jeg tror jeg kan påstå at jeg kan ganske mye om ernæring etter å ha studert feltet på egenhånd i 9 år og som dataprogrammerer og økonom av yrke, er jeg metodisk og vitenskapelig anlagt og er skeptisk til det som virker usannsynlig. Men jeg er også villig til å ta en teori og testen den ut på min egen kropp og derfor har jeg lært det jeg har lært og det er solide erfaringer.

Jeg har også 7 års erfaring som terapeut innenfor personlig utvikling og veiledning og er i stand til å se forskjell på detox symptomer og en styrket grad av kroppens livskraft som viser at organismen fungerer stadig mer optimalt.

Det er ingen grunn til å tro at dette ikke er reelt, og jeg tror de fleste som kommer på mitt kurs vil oppleve å få svært mye fakta om sunn ernæring som virkelig kan forandre forståelsen for ernæring permanent.

Det handler om å få perspektiv og forstå hvordan vi fungerer som mennesker og jeg har derfor laget et kurs som går utover grensene for det som vanligvis betraktes som ”ernæringsfeltet”, og således kan man si at jeg lever mer i tråd med Rudolf Steiner filosofien som ligger til grunn for det biodynamiske landbruk (Debio) der man ser organismen som en del av et kretsløp.

Jeg tror det er helt nødvendig å ha et høyere perspektiv på ernæring for å ikke bli forvirret av all de motstridende fakta som folk flest drukner i.

Jeg ser det som min oppgave å gi oppegående mennesker reelle svar som de kan få resultater av og som ikke er styrt av kommersielle interesser ene og alene.

Raw Food dietten er en diett av første klasse og helt siden Hippokrates (som var vegetarianer) uttalte at la maten være din medisin og la din medisin være din mat, har vi aldri vært nærmere dette enn i Raw Food dietten.

Jeg ønsket bare å dele disse synspunktene slik at dere kan få litt mer forståelse for det store potensialet i Raw Food dietten. Fremtiden ligger her.

Med vennlig hilsen Linette

Linettes historie
Linette på trykk