Mat uten kjærlighet

Hvor mye vet du egentlig om maten du kjøper i butikken som du serverer deg selv og din famile?

Film: Food Inc

I filmen Food Inc går filmprodusenten Robert Kenner i dybden på USAs matindustri. USA er ledende i mange av trendene hele verden kopierer og filmen er derfor relevant også i Europa.

I fimen avsløres mange av hemmelighetene som blir skjult for forbrukerene og sannhetene om hvordan mat har blitt en industri i hendene på store organisasjoner som kun ønsker å tjene penger. Selv om ikke Norge har like store utfordringer som USA, er det mange områder som kan bli problematiske om ikke forbrukerene får et bevisst forhold til sitt forbruk. Trender har en tendens til å globaliseres.

Livsstilsykdommer som diabetes og overvekt er raskt økende på verdensbasis samtidig som næringsinnholdet i jorden og i havet synker i tillegg til at prosessering av mat ødelegger mye av det som er igjen. Mat er kroppens drivstoff og det er vesentlig at kvaliteten er god for å unngå nedbrytnings og belastningstilstander.

Det nytter ikke å stikke hodet i sanden, men det hjelper å være villig til å bli kjent med fakta. Først da kan du ta stilling til hva som vil bringe deg helse og ikke.Bok: Den Hemmelige kokken av Mats-Eric Nilsson

Noen har jukset med maten din «Et enestående detektiv-, historiker- og formidlingsarbeid.»
Torgrim Eggen, Klassekampen

I Den hemmelige kokken kan du lese om hvordan vaniljesmak lages av råttent tømmer, at ferspresset appelsinjuice i virkeligheten er lagret i opptil ett år og at grønnfargen i pitasjeisen lages av spinat.

Det er ikke lett å finne mat som det ikke er jukset med, men Den hemmelige kokken inneholder også en innkjøpsguide, en sesongguide, en oversikt over E-nummere og en oversikt over hvor i Norge du kan kjøpe rene matvarer.

Den hemmelige kokken har skapt en liten matrevolusjon i Sverige. Et år etter at boken kom ut, pågår det fortsatt diskusjoner i media og forfatteren holder foredrag om temaet i hele landet. De omtalte produsentene i boken har endret sine produksjonsrutiner og flere hoteller og serveringssteder har byttet ut sine råvarer.

Presse
«Lørdag holdt jeg dommedag i mitt kjøleskap. For de forskrekkede vitnene må det ha fortont seg som da Kristus renset tempelet. Ut gikk lettrømme, lettmajones, brus, skinkepålegg, en halvfull boks rekesalat, en halvtom flaske ketchup (ikke Heinz), makrell i tomat ... intet av dette kommer tilbake i mitt hus. Deretter dro jeg til nærmeste Ultra og kjøpte en kostbar Stange-kylling, et dyr som trass sin unge alder har fått mer pleie og omsorg enn David Beckham. Da denne var ferdigstekt og spredte sin vellukt utover huset, var jeg gjenfødt.»
Torgrim Eggen, Klassekampen

«[...] dei ekte råvarene blir bytte ut med billigare alternativ, nemleg tilsettingsstoff som emulgator og stabilisator og andre kunstige ingrediensar som E-stoff i store mengder. Jo fleire kjemikaliar, jo lågare pris. I tillegg til å vera lettvint og billig, skal maten i dag også vera mager. Og den hemmeleg kokken vår veit råd, mindre naturleg feitt, men meir tilsettingsstoff. Det er denne sanninga Nilsson vil ha fram, og han klarer å overtyde oss og forskrekke.»
Magnhild Bruheim, NRK

«Boka er inndelt i korte, tematisk fokuserte kapitler og er skrevet på et enkelt og nøkternt språk.»
Iver Mysterud, Mat&Helse

«Nilsson driver folkeopplysning av ypperste klasse.»
Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Ren Mat

Anbefalt film:
http://www.foodincmovie.com/


Anbefalt bok:Link til Spartacus forlag

Mats-Eric Nilsson har vært nyhetsjournalist i 30 år. Han er redaksjonssjef og matskribent i Svenska Dagbladet. Den hemmelige kokken er hans første bok og frukten av flere års tidligere upubliserte undersøkelser av flere hundre matvarer og deres produsenter.

Se mer om boken til venstre...

Respekt og Kjærlighet
Videoer om helse
Sukker har en høy pris
Mat uten kjærlighet