Linette - Min historie

Jeg har blitt en kroppshvisker...

Jeg en person som tror fullt og fast på at man selv må erfare og leve ut alt man deler med andre for at det skal ha noen virkelig verdi og jeg har mye erfaring med selvutvikling, ernæring og supermat.

Jeg vil si det beste beviset av alt for meg er at jeg i flere år har forsket på mat ved å lytte til min egen kropp uten å vite noe om hvor sunt det var med Raw Food, men likevel var det det jeg naturlig fant ut på egen hånd og jeg har nå levd på 80 % Raw Food siden september 2007.

De siste årene før jeg ble en Raw Foodist, har jeg levd på mye kokt/stekt/prosessert vegetarisk mat (wok), med et stadig økende inntak av ren vegansk råkost ( 20-50 %). Dette har stort sett vært i tillegg til et vanlig kosthold med kjøtt/fisk/skalldyr/egg/fløte/kaker/ris/rug/havre/og litt hvetemel selv om jeg ikke tåler det.

Som selvutviklingsterapeut i 7 år har jeg lært å la intuisjonen lede meg og jeg liker å ikke ha noen regler. Jeg har eksperimentert med både skadelig mat og sunn mat for å bli kjent med hva jeg tåler og ikke tåler. Dette har gjort at kroppen min har erfart konsekvensene på en dyp og varig måte og jeg har forstått hvilke tilstander og fysiske ubehag forskjellige typer mat kan skape. Som dataprogrammerer og økonom av utdannelse og yrke i tillegg til å være terapeut og kursholder, er jeg en forskende analytisk person i tillegg til å ha en sterk intuisjon. Jeg har lett for å se ting i en større sammenheng.

Jeg har alltid elsket å lage god mat fra forskjellige kulturer, og jeg har hatt faser der jeg har spist eksotisk mat med viltkjøtt og faser med bare fisk og skalldyr. Jeg har testet ut indisk mat med auyrvedisk preg, samt makrobiotisk og japansk mat.

Kroppen min søkte naturlig mot Raw Food

Men det som har vært gjennomgående viktig for meg har vært faser (2-7 mnd) med detox (avgiftning) på en vegansk diett (ikke kjøtt, egg, fisk eller noe fra dyr). Tidligere brukte jeg mye wok eller dampet grønnsakene, men i løpet av 2006/2007 kom jeg inn i en fase der jeg ble kvalm av alle oppvarmede grønnsaker. Da gikk jeg naturlig over på Raw Food uten å ha lest noe om det.

På våren 2007 fikk jeg en sterk indre impuls om å melde meg på en retreat i England. Jeg meldte meg på bare ut i fra intuisjonen og ønsket ikke å vite noe mer før jeg dro dit i september 2007.

Da jeg dro var jeg ganske syk og hadde revmatiske smerter i hele kroppen og holdt nesten på å avlyse turen men forstod at det var viktig for meg å dra fordi smertene var en test på mitt ønske om helbredelse. Retreaten var med 50 mennesker fra hele verden (Fiji, Sør Afrika, Østerike, USA, Israel, Irland, England, Danmark m.m.).

På retreaten møtte jeg to av Englands ledende Raw Food eksperter som har levd på dietten i ca 15 år, samt en av USAs ledende Raw Food eksperter som har gjort det til sin misjon å spre kunnskapen om Raw Food og økologisk mat.

Det var først da jeg forstod omfanget og helsefordelene med denne dietten og at dette var det neste og naturlige steget for meg i mitt liv. De 4-5 dagene på en herregård utenfor London ble de beste dagene i mitt liv i forhold til å opplevd en glede som kommer når man finner det som føles rett for en.


Raw Food er en fantastisk livsstil

Som internettansvarlig og webredaktør for helsekost og supermat for import/eksport/distributør/butikken/nettbutikken Supernature (før Det Grønne Rommet) i snart 6 år hadde jeg allerede mye kunnskaper om kosttilskudd og supermat, men det å møte ultra entusiastiske mennesker som gløder av energi, livskraft og virkelig lidenskap gjorde at jeg forstod hvilken utrolig effekt Raw Food har i virkeligheten.

Jeg satte meg som mål at jeg skulle prøve 3 måneder med 80 % Raw Food og så ta en vurdering. Da de 3 månedene var omme hadde jeg lært så mye om hva effekten innebar at jeg nå har holdt på et år og har ikke egentlig følt noe savn etter kokt mat i det hele tatt selv om jeg har spist litt kokt ris og fisk noen få ganger. Jeg antar jeg var veldig klar for denne overgangen. Jeg spiser litt sushi en gang i mellom, men føler mindre og mindre behov for det også.

Raw Food er noe jeg anbefaler alle å spise i en eller annen grad og derfor har jeg samlet mye erfaringer og fakta til et superbra kurs som jeg tror du som er interessert i ernæring, helse eller selvutvikling vil ha stor glede av. Jeg kan anbefale deg å lære mer om dette og håper du har stor glede av nettsidene mine.

Linette 40 år (2008)

Etter 1/2 år på 80% Raw Food føler jeg meg fantastisk. Kroppen er så mye lettere og gladere. Jeg føler meg sterkere enn noensinne på flere områder. Livskraften og kreativiteten er overveldende. De revmatiske smertene er fortsatt tilstede, men er virkelig på bedringens vei. Jeg vet at slike ting tar litt lenger tid å helbrede.

Jeg har aldri hodepine lenger samt at næringsopptaket og hormonene fungerer mye bedre. Immunforsvaret mitt er supersterkt. Jeg kan ikke huske sist gang jeg var forkjølet og blir nesten aldri påvirket av virus. Og om jeg blir det er det i svært mild grad og min innhentingsevne er utrolig bra. Fordøyelsen min er nå perfekt og kroppen gir meg sterke og tydelige signaler som gjør det å spise til en lek.

Jeg har ikke behov for usunn mat lenger. Det frister meg ikke. Jeg elsker å lage Raw Food. De rene ingrediensene er en nytelse å leke med. Jeg leker mye med maten og elsker å eksperimentere og være kreativ og prøver hele tiden nye ting. Smakene er fantastiske og kakene er også supersunne men likevel utrolig gode. Det er utrolig herlig å spise oppløftende supermat og jeg blander i både blomsteressenser, urter og blomster. En del av maten til frokost/lunsj smaker som desserter og jeg liker å lage mat som smaker godt. Mine super smoothie frokost/lunsj puddinger tilfredsstiller alle deler av meg og gir meg energi i opp til 6 timer uten at jeg blir sulten.

Jeg føler meg emosjonelt og mentalt sterkere enn jeg noensinne har vært. Den fysiske energien er sterk i faser, men kan fortsatt bli mer stabil. Huden har blitt så myk og fettvevet føles som det er helt byttet ut. Resultatet er at jeg føler meg svært vel i kroppen min. Evnen til å sette pris på meg selv og se mine gode kvaliteter har økt dramatisk.

Jeg føler en sterk indre ro og følelse av indre trygghet. Min evne til å takle stress og forbli i balanse er dramatisk forbedret. I tillegg til ha blitt flinkere til å ta vare på meg selv og nyte livet mer, er jeg også blitt flinkere til å ta hensyn til og ha overskudd til andre mennesker. Min evne til å takle forandring og sette grenser er svært mye bedre. Min grad av unikhet og individualitet blir stadig sterkere på en svært god måte. Jeg har ikke lenger det samme behovet for å sammenligne meg med andre. Generelt kan man si at jeg også føler jeg har mye godt i vente i fremtiden i forhold til energi, helse og glede.

Linette 41 år (2008)


Et år har gått siden jeg startet med 80% Raw Food og jeg spiser ca 90% nå. Det er sjelden jeg har lyst på fisk lenger og da jeg for første gang var ute på middag nå i høst og spiste "normalt" på eksklusiv fransk restaurant, fikk jeg bekreftet i hvilken grad jeg foretrekker og elsker den friske rene smaken av rene Raw Food ingredienser og hvor mye smaksansen min har endret seg. Kraftige smaker blir kvalmende når man er vant til det lette og subtile. Kroppen min gav meg lette allergiske reaksjoner og fortalte at dette ikke var noe særlig. Den lette tinglende sprudlende følelsen som etterfølger Raw Food måltider var ikke der og jeg forstod hvor glad jeg er for å ha funnet en slik fantastisk livsstil. Takknemlighet...

Fysisk har kroppen min endret seg. Den føles litt slik den gjorde da jeg var 27 år. Huden er fastere og yngre. Magen fungerer som den gjorde da jeg var tenåring og selv om ikke den er oppblåst lenger, er jeg overrasket over i hvilken grad jeg nå kan trekke inn magen og puste i forhold til hva jeg trodde var normalt. Lymfesystemet mitt har i mange år vært dårlig og jeg var ikke i stand til å få det til å fungere, selv med behandlinger. Jeg svettet sjelden. Det var helt tett. Nå fungerer det igjen! Hurra. I starten må jeg tilstå at det luktet litt av meg en periode, men det har gått over. Det var avgiftingsprosesser. Det er nødvendig.

Jeg lurte på hvordan det skulle gå med Raw Food på vinteren, men det gikk helt fint. Jeg har alltid vært frossen av meg, men nå er jeg varmere enn jeg noensinne har vært før. Kroppens evne til å regulere temperaturen har blitt så mye bedre.

Det å spise Raw Food påvirker virkelig evnen til å lytte til meg selv, og jeg merker også at det inkluderer det å lytte til omgivelsene. Jeg tror jeg har blitt mer empatisk og tålmodig og at jeg i større grad vektlegger helheten fremfor detaljer. Det er jo slik naturen fungerer også.

Raw betyr ekte og opprinnelig, og jeg føler meg mer ekte. Noen ganger er det vanskelig å være ekte fordi det er så mye som ikke er det i vår tid. Også i oss selv er det mange ting som ikke er ekte. Det gjør det vondt å se på noen ganger, og jeg ser det oftere fordi det er som om øynene min er mer åpnet opp enn før. Det er ikke alltid behagelig, men det er så verdt det likevel fordi jeg ved å se det kan endre på det. Kan vokse og utvikle meg til et bedre menneske. Pussig at mat kan endre en så mye. Men jeg synes det er mye enklere å være meg enn det var før. Jeg føler meg som om jeg blir helbredet på et dypt plan. Vanskelig å forklare at det er mulig. Men det er slik for meg.

Jeg er også roligere. Raw er det motsatte av War. Jeg lar meg ikke skremme så lett av ting som skjer. Kampen om tilværelsen får gå videre uten meg. Jeg bruker min kreativitet istedet. Det er mye enklere å finne løsninger uten kamp når jeg lytter til mitt indre.

Jeg kaller meg en kroppshvisker nå. Fordi det er sant. Det er det som fungerer best i praksis av alt jeg har prøvd før. Og jeg har ikke tenkt å slutte med det. Jeg vil heller invitere deg også til å gjøre det samme. Lytt til kroppen din. Den har mye å fortelle deg. Bli en kroppshvisker du også. Det er som å komme hjem.

Håper du lar deg inspirere av min historie. Den er 100 % ekte.

Klem fra Linette (kroppshvisker)

Linette 46 år (2014)


Det er helt utrolig at det er over 7 år siden jeg startet med Raw Food. Det sies at når man starter så starter man med Supersmoothies, og så ender man opp igjen med det etter at man har gått full sirkel og testet ut alt som er å teste ut.

For meg er ernæring nå enkelt men effektivt. For etterhvert som kroppen min har fått dekket sine behov så kom en ny arena til syne. Det er som en kontinuerlig detox der fortiden renses ut og balanse oppnås i stadig større grad på et mer avansert nivå.

Etterhvert har det blitt flere som lever som jeg og mange synes det ble for vanskelig å bo i kalde Norge og spise bare rå mat og enkelte flyttet istedet for å endre på dietten.

Nå man bare spiser rå mat over flere år i et kaldt land, så vil energien i maten også etterhvert påvirke kroppen mer fundamentalt. For meg opplevdes det som om kroppen ble for kald til at fordøyelsen var slik jeg synes den burde være. Fordøyelsen min føltes ikke så effektiv som jeg viste potensialet var. Derfor bestemte jeg meg først for å teste ut i hvilken grad varmende urter, krydder og teer kunne bidra til å holde fordøyelseenergien sterk og god, men det ble for kunstig for meg.

Derfor valgte jeg etter flere år å legge opp dietten etter årstiden og det inkluderte å inkludere litt varm vegetar innimellom til middag i den kalde årsstiden og da fokusere på måltider som energi og ikke bare fysikk. Det utvidet perspektivet mitt og gjorde at jeg i større grad ble fleksibel i forhold til kroppens behov.

Jeg har aldri vært en person som liker regler eller dogmer, og derfor passer det meg fint å være kreativ og leke med ernæring som en måte å skape balanse i kropp og sinn på.

Siden jeg sluttet i jobben min i Supernature i juni 2013 valgte jeg så å ta skrittet gradvis inn i rollen som terapeut og kursholder igjen. Etter 10,5 år i Supernature har jeg lært alt jeg kunne lære. Jeg var med på alt som skjedde i mange år, deltok i utviklingen av bøker, skrev artikler, drev nettbutikken og var en produktspesialist med kompetanse på så utrolig mye forskjellig.

Jeg har levd med Supermat siden 2000, og ernæring har vært noe av det viktigste i livet mitt. Det er litt vanskelig å forklare hvorfor det er så viktig, men jeg tror det er fordi det for meg handler om kjærlighet. For jeg føler så mye kjærlighet for kroppen at det omtrent minner om det man føler for en hund man er svært glad i. Jeg pleier å si til venner at kroppen min er som min tredje hund og jeg ser på dens behov for kjærlighet, næring, lek og omtanke på samme måten.

Det er litt med distanse, men det er fordi jeg lever ut i fra perspektivet om at jeg er mye mer enn kroppen min og fordi jeg opplever at den er underlagt fysiske prinsipper, biologi og årsak virkning som må tas hensyn til. For jeg anerkjenner at kvaliteten på livet mitt har endret seg dramatisk etter at jeg endret kvaliteten på det jeg spiser og at jeg har et viktig ansvar for å ta vare på meg selv for å få mest ut av livet mitt. Og det er ikke egoistisk fordi man blir et bedre menneske for sine omgivelser når man har det bra med seg selv. Vi kan aldri gi mer til andre enn vi gir til oss selv. Det blir bare hult om man forsøker det.

Det er så altfor lett å ha det passelig bra uten å tenke over at noe mangler. Det er den største utfordringen i å skulle dele det vidunderlige og magiske som ligger i erkjennelsene rundt supermat og raw food med de som aldri har opplevd det. For ingen savner det de aldri har hatt.

Den kjærligheten jeg føler rundt ernæring og det å ta vare på seg selv er noe jeg gjerne bringer videre til de som kommer til meg for ernæringsveiledning eller Still Point eller kurs.

Om du skulle ha behov for assistanse til å selv komme videre fra der du er, er det bare å ta kontakt på 41105130 eller e-post eller Facebook.

Jeg lever for å videreformidle :-)

Veileder/Ekspert
på Helse, Livsstil og Ernæring
siden 2000

Terapeut/Livsveileder
i IKYA og selvrealisering
siden 2001

Kursholder i selvutvikling
Intuisjon, coaching siden 2002

Supernature nettredaktør og multikunstner 2002-2013

Undervisningsassistent i IKYA siden 2004

Kursholder i ernæring med Raw Food og Supermat siden 2004

Levd high Raw Food & eksperimentell diett siden 2007

Forfatter/Journalist
innen helse & ernæring

Raw Food Nutrition
Gourmet Blender Chef
-det vil si jeg lager god mat i blender :-)
Oppfinner av Supersmoothies konseptet i 2007


Min helsehistorie

Som tenåring:
Mye hudproblemer, hodepine og ryggsmerter. Jeg brukte derfor mye smertestillende som etterhvert sluttet å virke. Dårlig immunforsvar.

27 år:
Kroppen min brøt sammen med store hormonelle ubalanser og store rygg og magesmerter og jeg gikk fra å være 59 kg til 73 kg på 6 mnd.

27-33 år
Hormonelle ubalanser, mye hodepine, daglige magesmerter, konstant vondt i ryggen, revmatiske plager og akutt lumbago 3-4 ganger i året (kunne ikke gå i faser), store fordøyelseproblemer, dårlig næringsopptak, depresjoner, angst, dårlig selvbilde, ekstrem dehydrering, dårlig immunforvar, knepping i leddene, dårlig hud, stadig bronkitt og lungeproblemer samt overvekt. Ingen spesialister, behandlinger eller terapiformer hadde noen varig effekt. Prøvde alt mulig.33 år
Forstod viktigheten av ernæring og avgiftning da jeg fikk kjempeeffekt av den avgiftende Kinesiske Balanse te. Gikk ned 20 kg. på 8 måneder ved hjelp av teen og det å kutte ut gluten, melkeprodukter og enkelte e-stoffer. Ble slank og fikk tilbake kroppen igjen.


34-37 år
Nesten alle symptomene forsvant gradvis ettersom jeg begynte å bruke urter og kosttilskudd til å avgifte forskjellige organer i kroppen på en planlagt måte. Startet opp med årlige urtebaserte tarmrenseprogrammer. Forstod viktigheten av å spise rett mat og eksperimenterte mye med forskjellige typer kosthold. Mye sterkere immunforsvar.37-39 år
Begynte gradvis å spise mer vegetarisk kosthold og Raw Food i liten skala (20-50% i faser av året). Fortsatte med årlige tarmrens. Startet opp med supermat.40 år (2007)
Forstod at mange år med stress og arbeidnarkomani hadde slitt kraftig på kjertelsystemet i kroppen (hypofysen m.m.) og at revmatisme, bindevevsbetennelse, lav energi, lite krefter og overskudd var symptomer på utbrenthet av adrenalin og kjertelsystemet. Startet opp med 80 % Raw Food for å helbrede tilstanden (september 2007).

Fortsettelse til venstre...